Formy do pieczenia – jaki materiał jest najlepszy?

Wybór akcesoriów do pieczenia jest ogromny. To, jakie produkty będą nam potrzebne zależy w dużej mierze od tego, jaki charakter ma nasza mała gastronomia. Inne potrzeby ma włoska restauracja, a inne cukiernia, czy też bar szybkiej obsługi. Formy do pieczenia niezbędne są w każdym miejscu, gdzie przyrządzane są ciasta, czy też mięsa lub zapiekanki.

Formy aluminiowe
Wśród najpopularniejszych form do pieczenia znajdują się modele wykonane z aluminium. Są one znane chyba wszystkim – wykorzystuje się je nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale również w domu. Zaletą produktów aluminiowych jest niska cena. Przed zakupem warto sprawdzić, czy blacha wyposażona jest w specjalną powłokę, która zapobiega przywieraniu. Wadą form aluminiowych jest niski poziom żywotności.

Formy silikonowe
W ostatnim czasie foremki silikonowe stały się prawdziwym hitem. Są one równie praktyczne, jak modele aluminiowe. Na uwagę zasługuje fakt, że w przypadku blach z silikonu nie ma ryzyka przywierania jedzenia do ścianek. Ponadto przyspieszają one proces przygotowania dania nawet o kilkanaście minut. Tego rodzaju formy są również ponadprzeciętnie wytrzymałe oraz odporne na uszkodzenia. Pozostaną w nienaruszonym stanie przez długi czas, co jest szczególnie ważne w lokalach gastronomicznych. Minusem jest relatywnie wysoka cena.


Zostaw odpowiedź