Jaki automat do bitej śmietany wybrać?

Gastronomia to branża, która nie tylko pozwala osiągnąć wysokie zyski, ale również wymaga niemałej inwestycji. Podczas wyboru sprzętów powinniśmy kierować się przede wszystkim ich wysoką jakością. Tylko takie urządzenia zagwarantują nam wydajną, a także sprawną i bezawaryjną pracę. Automaty do bitej śmietany są niezbędne w niemal każdej lodziarni, czy też cukierni. Jak wybrać odpowiedni model?

Komfort użytkowania
Dobrze dobrany automat do bitej śmietany musi przede wszystkim zapewnić nam wygodną pracę. Istotnym jest to, aby pozwalał on przechowywać bitą śmietanę w zbiorniku (musi panować w nim niska temperatura). Dzięki temu oszczędzimy czas – gotowa śmietana będzie mogła pozostać w automacie, więc nie będziemy musieli umieszczać ją w pojemnikach, a następnie chłodniach. Oczywiście temperatura powinna być regulowana, tak aby dopasować ją do indywidualnych potrzeb. Warto również zwrócić uwagę na skalę napowietrzenia.

Niskie zużycie energii
W większości lokali gastronomicznych sprawdzają się niewielkie automaty, co niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim takie urządzenia zajmują o wiele mniej miejsca. Po drugie zużywają one mniej energii w porównaniu do dużych maszyn. Przed zakupem warto sprawdzić, czy producent gwarantuje wysoką wydajność urządzenia. Przełoży się to na niższe koszty jego eksploatacji.


Zostaw odpowiedź