Łyżka do lodów – plastikowa czy metalowa?

Lody to jeden z ulubionych zimnych deserów, więc ich sprzedaż w okresie letnim jest niezwykle dochodowa. Warto jednak wiedzieć, że lodziarnia to mała gastronomia, która wymaga dużych nakładów finansowych. Jeśli chcemy posiadać w ofercie przysmaki własnej roboty, to maszyny będą nas trochę kosztować. Przychodzi moment, gdy wszystko jest niemal gotowe, ale brakuje nam drobnych akcesoriów. Gałkownice, czyli specjalne łyki do lodów muszą być odpowiednio dobrane, tak aby dzięki nim praca przebiegała sprawnie.

Wybór materiału
Dostępne są zarówno łyżki do lodów plastikowe, jak i metalowe. Pierwsze z nich są o wiele tańsze, jednak niezbyt trwałe. Sprawdzą się one raczej w domu, gdzie tego rodzaju akcesoria użytkowane są raczej rzadko. Poszukując gałkownicy do lodziarni powinniśmy kierować się przede wszystkim wysoką jakością. Najlepszą opcją są łyżki metalowe, które pomimo intensywnej eksploatacji pozostaną w nienaruszonym stanie.

Wybór kształtu
Największą popularnością cieszą się łyżki posiadające zaokrąglone końcówki oraz trójkątne zaciski. Jest to chyba najbardziej praktyczny model, który umożliwia bezproblemowe uformowanie gałki. Dodatkowym plusem jest to, że taka gałkownica poradzi sobie nawet z najbardziej zmrożonym deserem.
Ciekawą opcją jest zakup łyżki do lodów w komplecie z pojemnikiem parowym. Jest to spore ułatwienie, gdyż lody będą tak proste w nałożeniu, jakbyśmy nakładali masło.


Zostaw odpowiedź